Warsztaty gastronomiczne kl. VII
15 listopada uczniowie klasy VII wzięli udział w warsztatach gastronomicznych w Zespole Szkół Ekonomicznych zorganizowanych w ramach Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości. Zajęcia prowadzone w profesjonalnej pracowni gastronomicznej obejmowały dwa bloki tematyczne: „ Cztery pory roku – czyli jak wykorzystać produkty sezonowe w kuchni i dlaczego pizza jest taka pyszna” oraz warsztaty cukiernicze „ Cud, miód i malina”. Uczniowie mieli okazję sprawdzić swoje umiejętności kulinarne, a także nauczyć się czegoś nowego. Pod pilnym okiem szefa kuchni i z pomocą opiekunów przygotowywali różnorodne potrawy, które następnie mogli skonsumować. Warsztaty odbyły się w ramach zajęć szkolnego doradztwa zawodowego.
Światowy Tydzień Przedsiębiorczości – co to takiego?
Światowy Tydzień Przedsiębiorczości organizowany jest od 2008 r. w ponad 150 krajach świata, w tym w Polsce. W jego trakcie organizacje, instytucje i firmy, którym zależy na rozwijaniu przedsiębiorczości, organizują bezpłatne szkolenia, warsztaty, debaty i konkursy pomagające zdobyć wiedzę z zakresu zakładania i rozwijania własnej działalności gospodarczej, budowania sieci kontaktów, zakładania start-upów, negocjowania z pracodawcą czy budowania własnej marki.